Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Βόθονας Οροπέδιο

Ο Βόθονας ή Λακούδια είναι ένα πολύ μικρό οροπέδιο που βρίσκεται 40χλμ νοτιοανατολικά των Χανίων, κάτω από την κορφή Κόρδα (1611μ) των Λευκών Ορέων. 
Η πρόσβαση γίνεται από το Βαφέ της επαρχίας Αποκορώνου, μέσω βατού χωματόδρομου. 
Είναι ένα ερημικό, καλά προστατευμένο οροπέδιο σε υψόμετρο 600μ, το οποίο καλύπτεται από χορτάρι, μερικά διάσπαρτα δέντρα και μια στέρνα με πόσιμο νερό. Θεωρείται ότι κάποτε ήταν μια λίμνη, η οποία αποξηράθηκε. Σήμερα χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος από τους βοσκούς των τριγύρω χωριών.
 Λίγα λόγια για Βοθονα
Μέσα στη φύση, έχει ησυχία, δροσιά και μακριά από άλλα τα  οικήματα και το θόρυβο της πόλης. Ιδανικός χώρος για χαλάρωση και επαφή με τη φύση,
Είχαμε πάει το 2021
      


Φαράγγι Σαμαριάς

Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στο οροπέδιο Ομαλού, το οποίο είναι στην καρδιά των Λευκών Ορέων Κρήτης.Το φαράγγι της Σαμαριάς έχει μήκος 16 χιλιόμετρα. Τεχνικά, το μήκος του φαραγγιού είναι 13 χιλιόμετρα και υπάρχουν ακόμα άλλα 3 χιλιόμετρα μετά την μεγάλη πεζοπορία σε λιθοστρωμένο δρόμο που σας οδηγεί στις νότιες ακτές και στο χωριό Αγία Ρουμέλη το οποίο είναι ένα ψαροχώρι προσβάσιμο μόνο με βάρκα.
Λίγα λόγια για το φαραγγι
Κατά την διάρκεια των 13 χιλιομέτρων του μονοπατιού υπάρχουν πολλές στάσεις που σας παρέχουν πλούσιο ίσκιο και νερό, ανά 1-2 χιλιόμετρα μεταξύ τους, οπότε  θα έχετε την δυνατότητα να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε. Υπάρχουν 8 συνολικά στάσεις στο φαράγγι.
Είχαμε πάει το 2022
      

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Φαλάσαρνα

Μία από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς παραλίες της Κρήτης, που βραβεύτηκε κατά καιρούς, είναι η παραλία Φαλάσαρνα. Μια τεράστια αμμώδης παραλία μήκους άνω των 3 χιλιομέτρων, αλλά χωρίζεται σε 5 τμήματα από κάποια βραχώδη ιλύ. 
Βρίσκεται 59 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 17 χιλιόμετρα από την Κίσσαμο. 
Είναι οργανωμένη σε ομπρέλες και ξαπλώστρες ως επί το πλείστον, ειδικά στα κεντρικά τμήματα. Στα πιο απομακρυσμένα μέρη κάθε τμήματος, και ιδιαίτερα στα βόρεια, θα βρείτε πολλούς γυμνιστές. Τα Φαλάσαρνα φημίζονται για το ηλιοβασίλεμα, αλλά εκτίθενται στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου και συχνά έχουν κυματισμό.
Λίγα λόγια για Φαλασαρνα
Τα Φαλάσαρνα είναι ιδανικά για όσους θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα ήσυχο μέρος με όμορφες παραλίες.. 
Τα Φαλάσαρνα επίσης είναι ιδανικά για ερωτευμένα ζευγάρια και ρομαντικούς, γιατί εδώ θα απολαύσετε το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα στη δυτική Κρήτη.
Η νυχτερινή ζωή στα Φαλάσαρνα περιορίζεται στα μπαρ στην παραλία, που συχνά διοργανώνουν beach party.
Είχαμε πάει το 2022

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Το βενετσιάνικο κάστρο με τους πολυτελούς Δροσουλίτες των Σφακίων


Το Φραγκοκάστελλο είναι ενετικό μεσαιωνικό κάστρο βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, περίπου 12 χιλιόμετρα ανατολικά της χώρας Σφακίων, εντός του νόμου Χανίων. Αποτελει ένα από τα πιο ξακουστά κάστρα της Ελλάδος
Κυρίως εξαιτίας το φαινόμενου που είναι γνωστό ως δροσουλίτες, πού παρατηρείται τον κάμπο γύρω από το κάστρο, κάθε χρόνο στα τέλη της άνοιξης.
Λίγα λόγια για τους Δροσουλίτες 
Λέγεται ότι το 1890 Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο  φραγκοκάστελο έφυγαν πανικόβλητοι όταν αντίκρισαν τους Δροσουλίτες.
Πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την Κρήτη, ένα στρατιωτικό απόσπασμα είδε τα φαντάσματα
νόμιζαν πως ήταν αντάρτες και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους χωρίς να τους πετύχουν..
Είχαμε πάει το 2021

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Αλιάκες Θερισιανες Μαδάρες στη Θερισσο


 Οι Αλιακές ή Αλιάκες είναι οικισμός της τοπικής κοινότητας Δαμαβόλου, της δημοτικής ενότητας  του 
δήμου Μυλοποτάμου, της περιφερειακής ενότητας του νομού Ρεθύμνης, στην περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα 
με το πρόγραμμα Καλλικράτης.  Πριν την κατάργηση και επανασύστασή του, ανήκε στην επαρχία Μυλοποτάμου του νομού Ρεθύμνης, στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης
Πριν την κατάργηση και επανασύστασή του, το 2011, ο οικισμός ονομαζόταν Αλιάκες
Λίγα λόγια για το Αλιάκες 
Κάναμε πεζοπορια μες στα χιόνια πάνω από το Θέρισο 
στην τοποθεσία Αλιάκες. 
Το απολαύσαμε σαν παιδιά...
Ήταν πολύ ωραία η διαδρομή 
με πολύ χιονι.   
Είχαμε πάει το 2023

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Σεϊτάν Λιμάνια

Αν και φαίνονται απόλυτα απομονωμένα, τα Σεϊτάν Λιμάνια βρίσκονται μόλις 20 χμ από το κέντρο της πόλης των Χανίων. Για να φτάσετε μέχρι εδώ θα χρειαστεί να κατευθυνθείτε προς το αεροδρόμιο, από εκεί θα οδηγήσετε μέχρι το χωριό Χορδάκι και από εκεί στο Ριζόσκλοκο από όπου θα αρχίσετε να βλέπετε πινακίδες προς την παραλία. Αν συναντήσετε μία κλειστή πόρτα στη μέση του δρόμου, βρίσκεται εκεί για να περιορίζει το κοπάδι κάποιου βοσκού και παρακαλείστε να την ξανακλείσετε. Κάποια στιγμή, λοιπόν, θα αρχίσετε να κατηφορίζετε ένα δρόμο με άσφαλτο που μοιάζει να καταλήγει στη μέση του πουθενά. Στο σημείο που σταματά ο δρόμος ξεκινά το απότομο αλλά βατό μονοπάτι που σε περίπου 15 λεπτά θα σας φέρει σε αυτό το μικρό επίγειο παράδεισο. Την παραλία μπορεί να την ακούσετε με διάφορα ονόματα, όπως "Του Στεφάνου", "Ριζόσκλοκο και αλλα.
Λίγα λόγια για το Σεΐτάν
Πολύ όμορφο μέρος με πολύ καθαρό νερό . Το μονοπάτι για να κατέβεις στην παραλία είναι δύσβατο αλλά δεν είναι μεγάλη απόσταση. Υπάρχουν  κατσίκες οι οποίες θέλουν προσοχη.. Επίσης η παραλία είναι μικρή και δεν χωράει πολύ κόσμο..
Είχαμε πάει το 2021

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Φαράγγι Χωστή


Το φαράγγι της Χωστής βρίσκεται στο σχεδόν ερειπωμένο σήμερα χωριό Χωστή Χανίων, σε μία από τις πλέον όμορφες και πράσινες γωνιές της Κρήτης.. Μακριά από τις γνωστές τουριστικές διαδρομές παραμένει  ακόμα άγνωστο. Δεν θα το βρείτε σε κανένα τουριστικό οδηγό παρότι αποτελεί ένα κόσμημα για τη δυτική Κρήτη, είναι από τα πιο όμορφα μικρά φαράγγια η διάσχιση του οποίου δεν απαιτεί εξοπλισμό και δεν παρουσιάζει κάποια δυσκολία 
Λίγα λόγια για το φαράγγι 
Προς τη μέση του φαραγγιού συναντάμε μερικά από τα πλατάνια που  με ηλικία πάνω από 1000 χρόνια και απίστευτους σχηματισμούς στους κορμούς τους.. Για ένα μεγάλο κομμάτι το φαράγγι σχεδόν κλείνει από πάνω καθώς τα επιβλητικά τοιχώματά του είναι τόσο στενά που δεν περνά σχεδόν ποτέ μέσα το φως του ήλιου.. Είναι ένα μοναδικό γλυπτό της φύσης
Είχαμε πάει το 2022

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Μονή Καθολικού

Η Μονή Καθολικού βρίσκεται 20km βορειοανατολικά των Χανίων, κοντά στη βόρεια ακτή του Ακρωτηρίου. Είναι κτισμένο κοντά στην έξοδο του φαραγγιού Αυλάκι, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα.
Θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι στη Κρήτη, καθώς ιδρύθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.
Η πρόσβαση  ξεκινάει από τη μονή Γουβερνέτου (20-30’). Στο χώρο του μοναστηριού θα δείτε τον ναό του Αγίου Ιωάννη και τη σπηλιά, τα ερειπωμένα κελιά των μοναχών και το παλιό εντυπωσιακό γεφυράκι που διασχίζει τον ποταμό του φαραγγιού.
Λίγα λόγια για την Μονη 
Ωραίο μέρος για να κάνεις πεζοπορία! Εκεί θα βρείτε τον ναό αλλά και το σπήλαιο όπου μπορείτε να το διασχίσετε (περίπου 30 λεπτά, Αν κατέβεις κάτω από την γέφυρα μπορείς να διασχίσει το φαράγγι και να βρεθείς σε ένα ωραίο κολπακι όπου μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου αλλά και να απολαύσεις την όμορφη θέα!!
Είχαμε πάει το 2021


Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Αγία Τριάδα

Η Μονή Αγίας Τριάδας, η Μόνη Τζαγκαρόλων όπως επίσης είναι γνωστή. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια που θα δείτε στην Κρήτη. 
Βρίσκεται στο Ακρωτήρι, στα βόρεια του νομού Χανίων. Το μοναστήρι των Τζαγκαρόλων απέχει 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά και βρίσκεται πολύ κοντά στο Αεροδρόμιο Χανίων και την επίσης γνωστή Μονή Γουβερνέτου.
 Λίγα λόγια για το μοναστήρι 
Είναι ένα θαυμάσιο, χαλαρωτικό, γαλήνιο μέρος για να το επισκεφθείτε. Ποτέ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει. Η ατμόσφαιρα και αίσθηση είναι πραγματικά αξέχαστη
Είχαμε πάει το 2020

Σπήλαιο Λέρα


Το σπήλαιο “Πανός ή Λερά” αναπτύσσεται στον όγκο του όρους Βάρδιες, σε υψόμετρο 70 μ., στον οικισμό του Σταυρού Κυδωνίας. Αποτελείται από ένα προθάλαμο και τέσσερις αίθουσες με λαξευμένες κόγχες, οι οποίες έχουν ερμηνευθεί ως χώροι υποδοχής αγαλμάτων.
Στο βάθος του υπάρχει φυσική πηγή νερού, γνωστή ως “Λίμνη”
Λίγα λόγια για το σπήλαιο 
Το Σπήλαιο Λέρα βρίσκεται στο βουνό του Ζορμπά του Έλληνα, στην πλευρά που βλέπει στην παραλία του Σταυρού. Είναι μια αρκετά δύσκολη πεζοπορία 40 λεπτών, αλλά η θέα από την κορυφή είναι ομορφη. …
Είχαμε πάει το 2020

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Φαράγγι Ιμπρου


Το Φαράγγι της Ίμπρου βρίσκεται νοτιοδυτικα της Κρήτης, στο νομό Χανίων και συγκεκριμένα στο δήμο Σφακίων. Η βατή διαδρομή του είναι 8,5 χιλιόμετρα απ' τα περίπου 11 του συνολικού του μήκους. Η πορεία διαρκεί 3-4 ώρες, ανάλογα με την κατάσταση του φαραγγιού (από τις κατολισθήσεις λόγω των νεροποντών του χειμώνα)
Λίγα λόγια για το φαράγγι 
Το φαράγγι του Ίμπρου είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Προσφέρει ένα διαφορετικό φυσικό τοπίο και μια ξεχωριστή περιπατητική εμπειρία. 
Εντυπωσιακό φαράγγι με στενά περάσματα. Αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε! Απόλαυση άγριας Κρητικής φύσης. Ότι πρέπει για  ανθρώπους που τους αρέσει η άγρια φυσης. Στην έξοδο του υπάρχουν αναψυκτήρια που μπορείς να χαλαρώσεις
από τη βόλτα σου. Το τοπίο είναι πανέμορφο.
Είχαμε πάει το 2022