Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Κούμος στης Καλυβες Χανίων

Υπάρχει ένα ξεχωριστό μέρος στην Κρήτη όπου το χθες συναντά το σήμερα.
Όταν μια ιδέα γίνεται πράξη, όταν ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα, τότε η φύση και ο άνθρωπος ενώνουν τις δυνάμεις τους. 
Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για μία ιδέα που ξεκίνησε να υλοποιείται από τον κ. Γεώργιο Χαβαλεδάκη το 1990. 
Λίγο μεράκι και λίγη πέτρα από τα Λευκά όρη ήταν αρκετά για τη δημιουργία ενός πολυχώρου, όπου συναντάμε ακόμα και σήμερα. Το όνομα αυτού  Κούμος με άλλα λόγια το σπίτι του Βοσκού στα ορεινά χωριά της Κρήτης. Είναι μία έκταση τεσσάρων στρεμμάτων με ιδιωτικό χώρο στάθμευσής και εδραιώνεταί στις Καλύβες Αποκορώνου Χανίων. 
Διασχύζοντας το εσωτερικό του, θα ανακαλύψετε το μικρό πέτρινο εκκλησάκι της Αγίας Λυδίας της Φιλιππισίας και ένα μουσειακό χώρο . Εντός αυτού, θα εντοπίσετε ύλη από το 2ο παγκόσμιο πόλεμο καθώς και παραδοσιακά εργαλεία της προγενέστερης Κρήτης.
Πολύ όμορφος χωρος.. και ιδιαίτερος..Σίγουρα
αξίζει  μια επίσκεψη σας!! Ο χώρος είναι σαν μουσείο από παλια αντικείμενα εποχής, πετρωματα, ξύλινες κατασκευές κ.α. Χωρος για καφε η/και φαγητό, για λίγο ή πολυ κόσμο.. Ησυχη τοποθεσία και κρητική μουσική!!
Τα χειροποίητα κτίσματα είναι αρκετά ιδιαίτερα!
Είχαμε πάει το 2022





Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Σπήλαιο Κουτάκι Παιανίας στην Αττική

Το Σπήλαιο Κουτούκι είναι το μεγαλύτερο γνωστό και ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Αττικής. Βρίσκεται σε υψόμετρο 510 μ. στις ανατολικές παρυφές του ορεινού όγκου του Υμηττού στην Παιανία, περίπου 35 χλμ. από την Αθηνα.. Αποτελείται από μία αίθουσα διαστάσεων περίπου 60 επί 60 μέτρων, η οποία χωρίζεται εσωτερικά με κολώνες και πέτρινα παραπετάσματα. Το χαμηλότερο σημείο της αίθουσας βρίσκεται στα ανατολικά, σε υψόμετρο 504,4 μέτρα και στο ψηλότερο στα δυτικά, σε ύψος 525,2 μέτρων. 
Το σπήλαιο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη κολώνων, οι οποίες αποτελούν το κύριο διάκοσμό του από πλευράς όγκου.  Διαθέτει συνολικά 55 κολώνες. Το μέσο ύψος τους είναι 2,5 μέτρα και η ψηλότερη, η οποία βρίσκεται κοντά στη φυσική είσοδο, έχει ύψος 7,2 μέτρα. Η φυσική είσοδος βρίσκεται στην οροφή του σπηλαίου και είναι ένα βάραθρο βάθους 38 μέτρων. Ο όγκος της αρχικής καρστικής κοιλότητας υπολογίστηκε 6.900 κυβικά μέτρα.
Είχαμε πάει το 2022 







Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων που βρίσκεται στη Χαλέπα, τη δεύτερη πιο σημαντική ιστορική περιοχή των Χανίων μετά τον ενετικό οικιστικό πυρήνα της πόλης.  
Η μόνιμη συλλογή παρουσιάζει το πλούσιο αρχαιολογικό απόθεμα της περιφερειακής ενότητας Χανίων στο πέρασμα των αιώνων. Από τις απαρχές της ανθρώπινης ύπαρξης στα Χανιά, στους προϊστορικούς οικισμούς και τις ιστορικές πόλεις, τα αντικείμενα της έκθεσης ξεδιπλώνουν πτυχές της κοινωνικής και διοικητικής οργάνωσης, της θρησκείας, της ψυχαγωγίας, του πολέμου και του εμπορίου.
Το σπίτι που μεγάλωσε και δημιούργησε ο Γιαννούλης Χαλεπάς έχει μετατραπεί σήμερα σε μουσείο. Σαν να πηγαίνεις επίσκεψη σπίτι του, 
η παρουσία του είναι ακόμα έντονη. Τα προσωπικά του αντικείμενα, φωτογραφίες, ρούχα, σκεύη αλλά και το εργαστήριό του όπου έδινε ζωή στο μάρμαρο. Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του Πύργου, δίπλα από το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών. 
Είχαμε πάει το 2022



Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Αργυρούπολη Ρεθύμνου

Η Αργυρούπολη είναι μικρή κωμόπολη της επαρχίας Ρεθύμνου, κτισμένη σε όμορφη τοποθεσία σε υψόμετρο 260 μέτρων πάνω από τη κοιλάδα του ποταμού Μουσέλα. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός, καθώς διατηρεί πολλά από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του πλούσιου παρελθόντος.
Η Αργυρούπολη είναι κτισμένη στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Λάππα. Διάσπαρτα μνημεία από τη Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή και την Ενετική περίοδο υποδεικνύουν τη στρατηγική σημασία της πόλης που ήκμασε στα βάθη των αιώνων.
Αξίζει κάποιος να περπατήσει μέσα στα στενά σοκάκια του χωριού, να δει τα ίχνη από τα ψηφιδωτά δάπεδα, τις Βυζαντινές τοιχογραφημένες εκκλησίες και τα Ενετικά αρχοντικά. Επίσης, μπορεί να επισκεφτεί την κοντινή νεκρόπολη της αρχαίας Λάππας με τους λαξευτούς Ελληνορωμαϊκούς τάφους, τον μνημειακό πλάτανο και το ναό των Πέντε Παρθένων.
Ωστόσο το μέρος που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες είναι οι διάσημες Πηγές της Αργυρούπολης, που σχηματίζονται σε ένα καταπράσινο σκηνικό λίγα μέτρα πιο κάτω από το χωριό. Τα νερά βγαίνουν από το σπήλαιο της Αγίας Δύναμης και αφού περάσουν τους παλιούς νερόμυλους που κάποτε άλεθαν τα σιτηρά, καταλήγουν στην κοίτη του ποταμού Μουσέλα.
Δίπλα στο βράχο είναι χτισμένο εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Πέντε Κανονικών Παρθένων (Μάρθας, Μαριάμνης, Μαρίας, Ενναθάς και Θέκλης), που κατάγονταν από τη Λάππα, μόνασαν δε και μαρτύρησαν την εποχή των διωγμών.
Είχαμε πάει το 2022



Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Φαράγγι Μύλων Ρεθύμνου

Το φαράγγι των Μύλων είναι μια εντυπωσιακά πράσινη όαση πολύ κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου. Στην πραγματικότητα δεν είναι φαράγγι αλλά μια λαγκαδιά που μέσα της φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό φυτών και δέντρων, που θυμίζει βοτανικό κήπο. 
Πηγάζει από τις βόρειες πλαγιές του όρους Βρύσινας και ξεκινάει δυτικά από το χωριό Χρωμοναστήρι και νότια του χωριού Ξερό Χωριό. 
Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για περιπατητές που διασχίζουν το βατό μονοπάτι που διασχίζει όλη την κοιλάδα. Στο κέντρο του φαραγγιού συναντάμε το παλιό και έρημο σήμερα χωριό των Μύλων που χωρίζεται σε δύο γειτονιές, τους Πάνω Μύλους και τους Κάτω Μύλους. Το όνομά του όπως λέει και η λέξη το οφείλει στους νερόμυλους που υπήρχαν σε όλη τη διαδρομή του φαραγγιού και ήταν περίπου 30. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν στην πλειοψηφία τους μυλωνάδες και όλα σχεδόν τα σιτηρά της περιοχής και των τριγύρω χωριών αλέθονταν στους Μύλους.
Σήμερα μπορούμε να δούμε σε καλή κατάσταση ένα μονάχα νερόμυλο που τον έχουν αναπαλαιώσει για να μπορεί ο επισκέπτης να παίρνει μια ιδέα για το πώς ήταν και πώς λειτουργούσε. Εκτός από τους πολλούς νερόμυλους, τα πολλά τρεχούμενα νερά της κοιλάδας συντηρούσαν πολλούς κήπους με οπωροφόρα δέντρα και λαχανικά. Το νερό που δε σταματά ποτέ να τρέχει προέρχεται από τις πλούσιες πηγές που βρίσκονται στο φαράγγι σε διάφορα σημεία με μεγαλύτερες 
από αυτές στον Άγιο Αντώνιο και στις Πέντε Παρθένες. Στο διάβα του το νερό δημιουργεί μικρούς καταρράκτες αλλά και λιμνούλες που μπορείτε να κάνετε ένα δροσιστικό μπάνιο κάτω από τη σκιά των θεόρατων πλατανιών που υπάρχουν κατά μήκος όλης της διαδρομής.
Πολύ εύκολο φαράγγι για αρχάριους μέσα στο πράσινο..Μικρό χωρίς να χάνεσαι καθώς υπάρχει μόνο ένα πολύ ευδιάκριτο μονοπάτι !Έχει σκιά σχεδόν σε όλο το μήκος του..Αρκετά παγκάκια για να ξεκουραστεις και κιόσκια με πολύ ωραία θέα...Ποταμακι που τρέχει όλο το χρόνο..
Σε όλο το μήκος του φαραγγιού υπάρχουν μύλοι αλλά μόνο ένας είναι αναπαλαιωμένος.
Αρκετες εκκλησιτσες που μπορείς να επισκεφτείς..
Στην αρχή του φαραγγιού υπάρχει μια ταβέρνα που μπορείς να κάτσεις να φας και να πιεις και να απολαύσεις την θέα που προσφέρει όμορφα
που τρέχει όλο το χρόνο..
Εξαιρετική επιλογή για πεζοπορία κ επαφή με τη φύση. Υπέροχο μέρος με ευκολη πρόσβαση
Είχαμε πάει το 2022





Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Γεωργιούπολη

Η Γεωργιούπολη βρίσκεται στα σύνορα ανάμεσα στο Νομό Ρεθύμνου προς τα ανατολικά και στο Νομό Χανίων στα δυτικά, ενώ ανήκει στον δεύτερο. Η περιοχή γύρω από την Γεωργιούπολη είναι ο Αποκόρωνας με τα γραφικά χωριά και το πολύ πράσινο.
Η Γεωργιούπολη είναι μικρή παραθαλάσσια κωμόπολη στο νομό Χανίων, περίπου 38χλμ νοτιοανατολικά από τα Χανιά στη δυτική Κρήτη.
Η Γεωργιούπολη είναι χτισμένη σε μια καταπράσινη περιοχή με μεγάλη παραλία που εκτείνεται περίπου για 1,5 χλμ προς τα ανατολικά
Η λίμνη του Κουρνά 
Είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη στην Κρήτη και βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο, ανάμεσα στις δυτικές πλαγιές των Λευκών Ορέων και την εύφορη πεδιάδα της Γεωργιούπολης. Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Κουρνάς, 2.5χλμ νότια από την παραλία της Γεωργιούπολης, 43 χλμ ανατολικά της πόλης των Χανίων και 20 χλμ δυτικά του Ρεθύμνου. Η λίμνη του Κουρνά και τα περίχωρα της αποτελούν ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα για την Ελλάδα, καθώς αυτή η γωνιά της επαρχία Αποκόρωνα είναι από τις λίγες περιοχές της Κρήτης όπου υπάρχει άφθονο γλυκό νερό καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.
Η λίμνη Κουρνά αλλά και ο περιβάλλων χώρος της προστατεύονται
Στη λίμνη, που αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο, υπάρχουν νερόκοτες και πάπιες, χέλια, νερόφιδα και ένα σπάνιο είδος δίχρωμης χελώνας, που έχει βούλες στο καβούκι της
Η λίμνη Κουρνά είναι ιδανικός προορισμός για έναν απογευματινό περίπατο, ή μια κοντινή εκδρομή μέσα στην ημέρα. 
Πολλοί την προτιμούν και για ένα απογευματινό πικνίκ. Το τοπίο είναι χαλαρωτικό και όμορφο, είτε θέλετε να περπατήσετε στη φύση, είτε να κάνετε μπάνιο ή ποδήλατο στη λίμνη.
Πανέμορφο μέρος μέσα στη φύση είναι σαν παράδεισος
με πολλά νερά που στάζουν μέσα από τα βράχια,και πολλές πηγές νερού.
Ιερός Ναός Παναγίας Ελεούσας Καλαμίτσι Αμυγδάλου Γεωργιούπολης
Βρίσκεται στο χωριό Καλαμίτσι Αμυγδάλου Στη Γεωργιούπολη σε ένα πανέμορφο μέρος μέσα στη φύση είναι σαν παράδεισος με πολλά νερά που στάζουν μέσα από τα βράχια και πολλές πηγές νερού. Αξιζει να πατε.
Είχαμε πάει το 2022





Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

χερσόνησο Ροδωπού, με κατάληξη στην παραλία στα Ραβδούχα Κισσάμο

Φανταστική πεζοπορια  για Ροδωπού –Ραβδούχα – Νοπήγεια, στην επαρχία Κισσάμου,είναι  όμορφο το χωριό Ροδωπού, που βρίσκεται πάνω στην ομώνυμη χερσόνησο, στην αρχή του ακρωτηρίου της Σπάθας, είναι βατή και κατηφορική σε μονοπάτι μέχρι την παραθαλάσσια τοποθεσία, όπου βρίσκεται η Παναγιά της Χόνης.Στη συνέχεια  πεζοπορώντας σε χωματόδρομο δίπλα στην θάλασσα,  καταλήξαμε στα Νοπήγεια με τις μικρές αμμουδερές παραλίες τους, για μπάνιο και ξεκούραση.  Η διάρκεια της πεζοπορίας ήταν  περίπου 5 με 6 ώρες.
Η παραλία στα Ραβδούχα βρίσκεται περίπου 21 χλμ δυτικά των Χανίων, πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό της Ραβδούχας στη χερσόνησο του Ροδωπού. Το τοπίο της τριγύρω περιοχής είναι υπέροχο, με καταπράσινες απότομες πλαγιές να σβήνουν μέσα στη θάλασσα. Το χωριό είναι κτισμένο σε πανοραμική θέση με εκπληκτική θέα σε όλο τον κόλπο της Κισσάμου.
Είχαμε πάει το 2022



Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Βασιλική Στρατα & φαράγγι φυγούς στο Ομαλό Χανιων

Είχαμε μια υπέροχη μοναδικη εμπειρία να απολαύσουμε την  πεζοπορία από το Σελινιώτικο Γύρο του Ομαλού μέσω της Βασιλικής Στράτας προς το φαράγγι της Φυγούς. στα απάτητα μονοπάτια της επαρχίας Σελίνου.
Μπήκαμε σε ένα κατηφορικό πλινθόκτιστο καλντερίμι με ατελείωτα δάση από αειθαλή κυπαρίσσια να μας περιβάλλουν στις πλαγιές τριγύρω.
Αφού πήραμε τον δύσκολο ανηφορικό δρόμο για τον Ομαλό,  και λίγο μετά την περιοχή Άγιοι Θεόδωροι Ομαλού, αρχίσαμε την πεζοπορία
Μπήκαμε σε ένα κατηφορικό πλινθόκτιστο καλντερίμι με ατελείωτα δάση από αειθαλή κυπαρίσσια να μας περιβάλλουν στις πλαγιές τριγύρω.
Αφού πήραμε τον δύσκολο ανηφορικό
δρόμο για τον Ομαλό,  και λίγο μετά την περιοχή Άγιοι Θεόδωροι Ομαλού, αρχίσαμε την πεζοπορία
Μπήκαμε σε ένα κατηφορικό πλινθόκτιστο καλντερίμι με ατελείωτα δάση από αειθαλή κυπαρίσσια να μας περιβάλλουν στις πλαγιές τριγύρω.
Το καλντερίμι αυτό αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, είναι πετρόκτιστο, αρκετά ενδιαφέρον κατασκευαστικά και ιστορικά και είναι γνωστό ως Βασιλική Στράτα.Το 90% της Βασιλικής Στράτας είναι κατηφορική, με καλοδιατηρημένο και καλοσχηματισμένο μονοπάτι, αλλά με επικίνδυνη κλίση σε αρκετά σημεία λόγω του σαθρού και ολισθηρού χαλικιού που υπάρχει στο καλντερίμι.
Η θέα που μας προσέφερε η όμορφη αυτή γωνιά της επαρχίας Σελίνου προς το φαράγγι της φυγους και το Λιβυκό Πέλαγος είναι πανέμορφη.
Το κυρίαρχο φυτικό είδος ήταν οι αμέτρητες συστάδες από κυπαρίσσια στις άνωθεν και τριγύρω πλαγιές
Στη συνεχεία μπήκαμε στο φαράγγι της Φυγούς, αρχικά μέσω του προαναφερθέντος καλντεριμιού και μετά από ένα χωμάτινο μονοπάτι που μας έβαλε μέσα στο φαράγγι.Η πορεία μας ήταν συνεχώς κατηφορική με έντονη κλίση σε αρκετά σημεία μέσα από το πετρόκτιστο μονοπάτι, το οποίο ήταν σε μέτρια κατάσταση από πλευράς συντήρησης.
Τα δάση από τα κυπαρίσσια αραίωσαν και έκαναν την εμφάνισή τους θαμνότοποι, όποτε μπαίναμε σε μικρά πλατώματα και οροπεδιάκια, αλλά και πεύκα, κουκουναριές
Είχαμε πάει το 2023