Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Φαράγγι Μύλων Ρεθύμνου

Το φαράγγι των Μύλων είναι μια εντυπωσιακά πράσινη όαση πολύ κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου. Στην πραγματικότητα δεν είναι φαράγγι αλλά μια λαγκαδιά που μέσα της φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό φυτών και δέντρων, που θυμίζει βοτανικό κήπο. 
Πηγάζει από τις βόρειες πλαγιές του όρους Βρύσινας και ξεκινάει δυτικά από το χωριό Χρωμοναστήρι και νότια του χωριού Ξερό Χωριό. 
Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για περιπατητές που διασχίζουν το βατό μονοπάτι που διασχίζει όλη την κοιλάδα. Στο κέντρο του φαραγγιού συναντάμε το παλιό και έρημο σήμερα χωριό των Μύλων που χωρίζεται σε δύο γειτονιές, τους Πάνω Μύλους και τους Κάτω Μύλους. Το όνομά του όπως λέει και η λέξη το οφείλει στους νερόμυλους που υπήρχαν σε όλη τη διαδρομή του φαραγγιού και ήταν περίπου 30. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν στην πλειοψηφία τους μυλωνάδες και όλα σχεδόν τα σιτηρά της περιοχής και των τριγύρω χωριών αλέθονταν στους Μύλους.
Σήμερα μπορούμε να δούμε σε καλή κατάσταση ένα μονάχα νερόμυλο που τον έχουν αναπαλαιώσει για να μπορεί ο επισκέπτης να παίρνει μια ιδέα για το πώς ήταν και πώς λειτουργούσε. Εκτός από τους πολλούς νερόμυλους, τα πολλά τρεχούμενα νερά της κοιλάδας συντηρούσαν πολλούς κήπους με οπωροφόρα δέντρα και λαχανικά. Το νερό που δε σταματά ποτέ να τρέχει προέρχεται από τις πλούσιες πηγές που βρίσκονται στο φαράγγι σε διάφορα σημεία με μεγαλύτερες 
από αυτές στον Άγιο Αντώνιο και στις Πέντε Παρθένες. Στο διάβα του το νερό δημιουργεί μικρούς καταρράκτες αλλά και λιμνούλες που μπορείτε να κάνετε ένα δροσιστικό μπάνιο κάτω από τη σκιά των θεόρατων πλατανιών που υπάρχουν κατά μήκος όλης της διαδρομής.
Πολύ εύκολο φαράγγι για αρχάριους μέσα στο πράσινο..Μικρό χωρίς να χάνεσαι καθώς υπάρχει μόνο ένα πολύ ευδιάκριτο μονοπάτι !Έχει σκιά σχεδόν σε όλο το μήκος του..Αρκετά παγκάκια για να ξεκουραστεις και κιόσκια με πολύ ωραία θέα...Ποταμακι που τρέχει όλο το χρόνο..
Σε όλο το μήκος του φαραγγιού υπάρχουν μύλοι αλλά μόνο ένας είναι αναπαλαιωμένος.
Αρκετες εκκλησιτσες που μπορείς να επισκεφτείς..
Στην αρχή του φαραγγιού υπάρχει μια ταβέρνα που μπορείς να κάτσεις να φας και να πιεις και να απολαύσεις την θέα που προσφέρει όμορφα
που τρέχει όλο το χρόνο..
Εξαιρετική επιλογή για πεζοπορία κ επαφή με τη φύση. Υπέροχο μέρος με ευκολη πρόσβαση
Είχαμε πάει το 2022





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου